nedelja , 27 novembra 2022

TAKMIČENJE U RAZMENI VOZAČKIH SPOSOBNOSTI

Driver Exchange Skills COmpetition)

Saobraćajno – tehnička škola, kao škola partner Škole za cestovni promet iz Zagreba, zajedno sa školama iz Finske – Kouvolan kaupunki (City of Kouvola) i Francuske – Lycee Marechal Leclerc, učesnik je projekta EU – primer dobre prakse – Driver Exchange Skill Competition (DESCO Erasmus+ KA2 Project). Predmet projekta je proširenje znanja, veština i kompetencija u vezi sa veštinama i procedurama sigurne vožnje u slučaju saobraćajnih nezgoda kako bi se učenici, budući vozači kvalitetno pripremili za najveću važnost praćenja bezbednosnih pravila i protokola. Cilj projekta je takmičenje učenika koje će se naredne godine održati u Hrvatskoj, na kojem će se sadržaji odnositi i na teme sa obuke koja je sprovedena u našoj zemlji. Ukoliko sve prođe kako je zamišljeno, takmičenje bi se održavalo svake godine i uključivalo bi sve veći broj škola sa područja Evrope.

U sklopu projekta, u periodu 18-20.10.2021. godine (ponedeljak – sreda) naša škola je bila domaćin treće obuke i podučavanja za predstavnike (nastavnike) škola partnera – „Bezbednost i zaštita“. Teme obuke za koje je naša Škola bila zadužena su:

  • vožnja vozila ograničavanjem potrošnje goriva
  • vožnja uz upotrebu navigacionih sistema
  • sigurnost i zaštita: saobraćajni propisi i pravila, prva pomoć, postupci u slučaju nezgode.

U skladu sa tim, realizaciju obuke su podržali i u njoj uzeli učešće kompanija VOLVO, Crveni krst Zemun, Tahograf BG i Agencija za bezbednost saobraćaja, uz podršku GO Zemun.

Prvog dana obuke u našoj školi, upoznali smo učesnike sa obrazovnim sistemom u našoj zemlji, predstavili smo našu školu i obrazovne profile, sa posebnim osvrtom na obrazovni profil Vozač motornih vozila. Takođe smo učesnicima predstavili i način polaganja završnog ispita kod ovog obrazovnog profila – teorijskog i praktičnog.

Drugi dan obuke je bio posvećen bezbednosti saobraćaja, pa smo upoznali učesnike sa stanjem bezbednosti saobraćaja u našoj zemlji, i radom određenih institucija na unapređenju bezbednosti saobraćaja. Za tu priliku su predstavnici Agencije za bezbednost sabraćaja održali tribinu čiji je cilj bio da se prisutnima skrene pažnja na značaj bezbednog ponašanja, kao i na posledice negativnog ponašanja kod mladih osoba. Nakon održane tribine, prisutni su isprobali simulator vožnje pod dejstvom alkohola, gde su mogli da se uvere koliko alkohol negativno utiče na vožnju. Kao nastavak je sledila pokazna vežba (simulacija saobraćajne nezgode i pružanje prve pomoći) sprovedena od strane Crvenog krsta iz Zemuna, u kojoj su učestvovali i učenici naše škole.

Trećeg dana obuke, predstavnici firme „Tahograf BG“ su polaznicima predstavili simulator digitalnog tahografa, kao i ostatak opreme kupljene od sredstava dodeljenih projektom. Nakon toga, obuka je nastavljena u Novim Banovcima, u kompaniji VOLVO, gde su učesnici prisustvovali obuci o EKO vožnji. Nakon obuke, učesnici su obišli Volvo Truck Workshop, nakon čega su im prezentovani novi kamioni FH i FMX. Na završnom sastanku su dogovoreni  naredni koraci, jedan od njih i obuka koja će krajem novembra biti održana u Francuskoj – „Upravljanje viljuškarima i prevoz opasnih materija“.

Linkovi partnera:

https://www.facebook.com/ABS.Srbija/posts/4655593717830538
https://www.instagram.com/p/CVQVciCMhn2/?utm_source=ig_web_copy_link
https://www.facebook.com/VolvoTrucksSrbija/posts/4353119674743947

Galerija fotografija