четвртак , мај 23 2024

ТАКМИЧЕЊЕ У РАЗМЕНИ ВОЗАЧКИХ СПОСОБНОСТИ

Driver Exchange Skills COmpetition)

Саобраћајно – техничка школа, као школа партнер Škole za cestovni promet из Загреба, заједно са школама из Финске – Kouvolan kaupunki (City of Kouvola) и Француске – Lycee Marechal Leclerc, учесник је пројекта ЕУ – пример добре праксе – Driver Exchange Skill Competition (DESCO Erasmus+ KA2 Project). Предмет пројекта је проширење знања, вештина и компетенција у вези са вештинама и процедурама сигурне вожње у случају саобраћајних незгода како би се ученици, будући возачи квалитетно припремили за највећу важност праћења безбедносних правила и протокола. Циљ пројекта је такмичење ученика које ће се наредне године одржати у Хрватској, на којем ће се садржаји односити и на теме са обуке која је спроведена у нашој земљи. Уколико све прође како је замишљено, такмичење би се одржавало сваке године и укључивало би све већи број школа са подручја Европе.

У склопу пројекта, у периоду 18-20.10.2021. године (понедељак – среда) наша школа је била домаћин треће обуке и подучавања за представнике (наставнике) школа партнера – „Безбедност и заштита“. Теме обуке за које је наша Школа била задужена су:

  • вожња возила ограничавањем потрошње горива
  • вожња уз употребу навигационих система
  • сигурност и заштита: саобраћајни прописи и правила, прва помоћ, поступци у случају незгоде.

У складу са тим, реализацију обуке су подржали и у њој узели учешће компанија VOLVO, Црвени крст Земун, Тахограф БГ и Aгенцијa за безбедност саобраћаја, уз подршку ГО Земун.

Првог дана обуке у нашој школи, упознали смо учеснике са образовним системом у нашој земљи, представили смо нашу школу и образовне профиле, са посебним освртом на образовни профил Возач моторних возила. Такође смо учесницима представили и начин полагања завршног испита код овог образовног профила – теоријског и практичног.

Други дан обуке је био посвећен безбедности саобраћаја, па смо упознали учеснике са стањем безбедности саобраћаја у нашој земљи, и радом одређених институција на унапређењу безбедности саобраћаја. За ту прилику су представници Агенције за безбедност сабраћаја одржали трибину чији је циљ био да се присутнима скрене пажња на значај безбедног понашања, као и на последице негативног понашања код младих особа. Након одржане трибине, присутни су испробали симулатор вожње под дејством алкохола, где су могли да се увере колико алкохол негативно утиче на вожњу. Као наставак је следила показна вежба (симулација саобраћајне незгоде и пружање прве помоћи) спроведена од стране Црвеног крста из Земуна, у којој су учествовали и ученици наше школе.

Трећег дана обуке, представници фирме „Тахограф БГ“ су полазницима представили симулатор дигиталног тахографа, као и остатак опреме купљене од средстава додељених пројектом. Након тога, обука је настављена у Новим Бановцима, у компанији VOLVO, где су учесници присуствовали обуци о ЕКО вожњи. Након обуке, учесници су обишли Volvo Truck Workshop, након чега су им презентовани нови камиони FH и FMX. На завршном састанку су договорени  наредни кораци, један од њих и обука која ће крајем новембра бити одржана у Француској – „Управљање виљушкарима и превоз опасних материја“.

Линкови партнера:

https://www.facebook.com/ABS.Srbija/posts/4655593717830538
https://www.instagram.com/p/CVQVciCMhn2/?utm_source=ig_web_copy_link
https://www.facebook.com/VolvoTrucksSrbija/posts/4353119674743947

Галерија фотографија