недеља , фебруар 11 2024

Свечана церемонија доделе гранта Регионалног челенџ фонда Саобраћајно техничкој школи Земун

Свечана церемонија проглашења финалиста Регоналног челенџ фонда је одржана у понедељак 08. 05. 2023. године у 13 часова у Београду, у хотелу Метропол Палаце и окупила је званичнике Коморског инвестиционог форума Западног Балкана (ZB6 KIF), Привредне коморе Србије, Амбасаде Немачке, Немачке развојне банке (KfW), Канцеларије за дуално образовање, Регионалног челенџ фонда и награђених конзорцијума из Србије, како би се обележио њихов успех.

На манифестацији су се обратили следећи учесници:

  • Михаило Весовић, Саветник Председника и Директор Сектора за стратешке анализе, услуге и интернационализацију Привредне коморе Србије.
  • Кристијан Шилинг, Шеф Одељења за развојну сарадњу, Амбасаде Немачке у Србији.
  • Габријела Грујић, Директор канцеларије за дуално образовање и национални оквир квалификација, Влада Републике Србије.
  • Балша Ћулафић, Координатор РЧФ пројекта испред Коморског инвестиционог форума Западног Балкана 6.

После обраћања уследио је кратак филм о изабраним конзорцијумима.

Пројекат РЧФ финансира Савезно министарство за економску сарадњу и развој (BMZ) преко Немачке развојне банке (KfW).

Процес аплицирања за средства Регионалног челенџ фонда се одвијао у две фазе. Прво су конзорцијуми подносили Изјаве о заинтересованости, а одабрани су након прве фазе припремали и целокупне предлоге пројеката и детаљне планове инвестиција. Резултат успешног аплицирања је добијање Писма о намери финансијске подршке, образовних установа од стране Регионалног челенџ фонда.

На други јавни позив РЦФ пријавило се 123 конзорцијума у којима је учествовало више од 600 компанија Западног Балкана, а од којих је 19  конзорцијума пријављено из Србије.

Одлуком комисије одабрано је 5 конзорцијума са 29 компанија, међу којима се налази и конзорцијум око Саобраћајно техничке школе, да буду финансирани у другој фази од стране РЦФ. Пет најуспешнијих пројеката из Србије финансира се са око 2,34 милиона евра. Конзорцијум Саобраћајно техничке школе формиран са пет акредитованих компанија: cargo partner, Gebruder Weiss, Kuehne + Nagel, Lagermax и Militzer & Munch, финансира се са око 590.000 еура.

Пројекат је реализовао Милорад Ристивојчевић, координатор учења кроз рад и наставник практичне наставе, са сарадницима.

Свечано уручење Писма о намери финансијске подршке, за нашу школу значи да се Фонд обавезује да обезбеди финансирање и саветодавне услуге везано за изградњу и опремање „Логистичког школског центра“ у  Саобраћајно техничкој школи и едукацију наставника, ученика и представника компанија.

Свечаној церемонији, у име конзорцијума Саобраћајно техничке школе, присуствовали су:

  • Мирослав Мацура и Милорад Ристивојчевић испред Саобраћајно техничке школе;
  • Радмила Марић и Јелена Тодоровић испред компаније Kuehne + Nagel;
  • Маријана Ђуричић и Петар Станковић испред компаније Gebruder Weiss;

Кристина Петковић испред компаније Lagermax.