субота , јул 13 2024

Студијско путовање ученика трећег и четвртог разреда школе

Извештај са студијског путовања

Саобраћајно-техничка школа Земун је организовала студијско путовање за ученике трећег и четвртог разреда школе уз претходну сагласност Савета родитеља и писану сагласност родитеља појединачно. Студијско путовање је организовано у периоду од 15. до 19. априла 2019. године. На пут је кренуло 77 ученика, 8 наставника, директор школе, лекар и туристички водич. Дестинација: Београд- Трст- Венеција- Милано- Модена- Монца- Верона- Љубљана. Путовање је трајало 5 дана, односно 4 ноћења.

Први дан путовања је обухватао вожњу од Београда, преко Трста, до Лида Ди Јесоло. Дневна вожња кроз Хрватску и Словенију према Италији обухватила је и успутно заустављање због одмора и граничних формалности. У Трсту смо обишли српску цркву Светог Спиридона, Piazza Unita d’Italia i San Antonio Nuovo. Одатле смо пут наставили ка Лидо Ди Јесолу где смо и преноћили.

Други дан је био предвиђен за обилазак Венеције (вожња бродом до Венеције) и пешачко разгледање града: Канал Гранде, Мост уздаха, Мост Риалто, Дуждева палата, Трг Светог Марка, Црква Светог Марка и шетња улицама дуж канала. Из Венеције пут смо наставили ка хотелу у Милану.

Трећи дан путовања смо започели обиласком музеја аутомобила Ферари (Museo Ferrari di Maranello) у коме су се ученици упознали са историјатом и достигнућима Ф1. После тога, пут смо наставили ка Модени, граду у покрајини Емилија Ромања, у северном делу Италије, родном месту чувеног тенора, Лучана Паваротија. Дан је завршен обиласком Милана- замка Сфорца, Миланске катедрале Дуомо, Галерије Виторија Емануела и Миланске Скале. Ученици су имали слободно време за обилазак ужег градског језгра.

После напуштања хотела у Милану, четвртог дана смо посетили музеј Алфа Ромео који представља историјску колекцију овог аутомобилског бренда. Право уживање смо доживели обиласком стазе у Монци, најбрже стазе Формуле 1, где смо имали прилику да искусимо атмосферу на тркама из ложе и конференцијске собе и да се фотографишемо на победничком постољу док су на стази испод нас грмели болиди. Након тога, наставили смо пут за Верону где смо обишли културно- историјске знаменитости града.  Дан смо завршили одласком у дискотеку и повратком у хотел.

Пети дан путовања смо започели обиласком шопинг центра Палманова, а одатле смо се упутили ка Словенији. Обилазак Љубљане је представљао прави доживљај, јер смо у том граду осетили празничну атмосферу и изузетну срдачност Словенаца. После слободног времена у центру града упутили смо се ка Србији. Уз неколико успутних одмора у Словенији и Хрватској путовање смо завршили испред школе у раним јутарњим часовима.

Општи утисак је да су циљеви студијског путовања (унапређење знања ученика у  вези са историјатом развоја аутомобилизма и саобраћаја, упознавање са технологијом и организацијом рада, као и културним и историјским наслеђем градова које смо обишли) у потпуности испуњени.

Сарадња ученика и наставника је била на завидном нивоу, без икаквих инцидената током целог путовања.

22.04.2019.
Земун