субота , јул 13 2024

Први Међународни сусрет ученика средњих стручних школа из области рада саобраћај

Саобраћајно-техничка школа Земун је 5. и 6. априла 2019. године била домаћин Првог међународног сусрета ученика средњих стручних школа из области рада саобраћај, односно образовних профила Техничар за логистику и шпедицију, Техничар друмског саобраћаја и Возач моторних возила.

Том приликом у посети нашој школи  били су ученици и наставници Прометне школе Марибор, Средње школе за сторитвене дејавности ин логистико Цеље, Техничке школе Бања Лука и  Школе за цестовни промет Загреб.

Учесници сусрета разменили су искуства по питању извођења теоријске и практичне наставе, те  запослењу и  каријерном напредовању по завршетку школовања. Ученици су у међусобној непосредној комуникацији појаснили разлику између дуалног образовања у нашем образовном систему, уз конкретне примере и наглашавање предности тог вида школовања у односу класичног. Интересовање ученика школа из региона за овај вид образовања је било запажено, а у разговору са директорима и наставницима је изражена жеља за посету компанијама, у којима наши ученици обављају практичну наставу, али и интересовање да се дуално образовање инволвира у образовни систем тих држава, односно школа где се образују техничари за логистику.

Наши ученици су гостима по окончању дружења, поклонили мајице Саобраћајно-техничке школе с логом једне од компанија с којима имамо уговор о дуалном образовању, монографију школе, блокове и оловке компанија спонзора.

По окончању сусрета су екипе из гостујућих школа заједно са нашом екипом такмичара, упутили ка граду Врању на XXVI Републичко такмичење ученика средњих школа из области рада саобраћај, уз учешће 29 школа из Р.Србије, и 8 школа из суседних земаља – Бугарске, Ц.Горе, Северне Македоније, Словеније, Хрватске и БиХ које су кроз ревијални део активно учествовале у такмичењу и на крају рангиране по успеху.

Манифестација је протекла у веома дружељубивој атмосфери, како током самог такмичења, тако и у неформалном делу током заједничког дружења у периоду 05-07.04. и резултат тога је покретање заједничких пројеката из области безбедности саобраћаја, примера добре праксе у образовању Техничара за логистику и шпедицију, објављивању штампаних материјала за учење, уџбеника, практикума и тд. О будућим манифестацијама у земљама из региона -симпозијумима, конференцијама и сл. ће наши наставници добијати обавештења и позивнице и бити укључени у све више заједничких пројеката. Наредне године ћемо имати и у нашој школи трећи разред образовног профила техничар за логистику и шпедицију, који ће стећи право учешћа на такмичењу и моћи своје стечено знање упоредити на будућем сусрету овакве врсте, уз услов да прођу обуку вожње и стекну право управљањем моторним возилом, односно возачку дозволу категорије Б. Сви гости су изразили задовољство организацијом и одушевљење иницијативом за покретањем оваквог догађаја и изразили жељу за узвратном посетом и наставком учешћа у маинифестацијама ове врсте.

Mирослав Мацура
Председник Заједнице саобраћајних школа Р.Србије
Директор Саобраћајно-техничке школе Земун