subota , 4 decembra 2021

Mali sajam knjiga u Saobraćajno-tehničkoj školi

Mali sajam knjiga održan je od 27. do 30. marta 2018. u holu Saobraćajno-tehničke škole.

Na improvizovanim štandovima izložene su knjige šest izdavačkih kuća: Prometej, Algoritam, Logos, Bernar, LOM i Javor. Sajam je inicirao i organizovao profesor srpskog jezika i književnosti Svetislav Pušonjić, uz podršku Aktiva srpskog jezika, direktora Miroslava Macure, pomoćnika direktora Gorana Cvijovića, učenika mašinske i saobraćajne smene i pomoćnog osoblja škole.

Ovaj nesvakidašnji kulturni događaj, prvi takve vrste u našoj školi, izazvao je prilično interesovanje među đacima i profesorima. Osnovna ideja Sajma bila je da se učenicima pre svega, knjiga približi mimo okvira koje nameće uobičajena školska praksa, da sa njom uspostave prisniji i ličniji odnos, dožive je kao izazov, zadovoljstvo, način traganja za odgovorima na životne i generacijske probleme, a ne isključivo kao školsku obavezu. U tu svrhu je organizovan i prateći program predavanja na kojima su govorili gosti Sajma: Boško Milosavljević, profesor srpskog jezika i književnosti u Prvoj zemunskoj gimnaziji, urednik u izdavačkoj kući ”Bernar” i režiser dokumentarnih filmova, kao i Vladimir Medenica, profesor filosofije i urednik u izdavačkoj kući ”Logos”.

Svi su se mogli upoznati i sa znamenitim autorima čija dela nisu obuhvaćena programom lektire, poput Čingiza Ajtmatova, Leonida Andrejeva, Ivana Bunjina, DŽ.D Selindžera, G.K. Čestertona, Džemsa Džojsa i mnogih drugih ( ne samo iz oblasti beletristike, već i filozofije, istorije, psihologije, lingvistike ). Sva četiri dana sajma obeležila su spontana okupljanja đaka, profesora, članova Uprave i pomoćnog osoblja među kojima su se vodili živi, zanimljivi i duhoviti razgovori podstaknuti izloženim naslovima. Po rečima mnogih među njima Mali sajam knjiga je ”uneo živost i svežinu u školski život i obogatio ga novom plemenitom dimenzijom”.

Nadajmo se da će se kulturni događaji poput ovog praktikovati i narednih godina.