понедељак , мај 20 2024

Мали сајам књига у Саобраћајно-техничкој школи

Мали сајам књига одржан је од 27. до 30. марта 2018. у холу Саобраћајно-техничке школе.

На импровизованим штандовима изложене су књиге шест издавачких кућа: Прометеј, Алгоритам, Логос, Бернар, ЛОМ и Јавор. Сајам је иницирао и организовао професор српског језика и књижевности Светислав Пушоњић, уз подршку Актива српског језика, директора Мирослава Мацуре, помоћника директора Горана Цвијовића, ученика машинске и саобраћајне смене и помоћног особља школе.

Овај несвакидашњи културни догађај, први такве врсте у нашој школи, изазвао је прилично интересовање међу ђацима и професорима. Основна идеја Сајма била је да се ученицима пре свега, књига приближи мимо оквира које намеће уобичајена школска пракса, да са њом успоставе приснији и личнији однос, доживе је као изазов, задовољство, начин трагања за одговорима на животне и генерацијске проблеме, а не искључиво као школску обавезу. У ту сврху је организован и пратећи програм предавања на којима су говорили гости Сајма: Бошко Милосављевић, професор српског језика и књижевности у Првој земунској гимназији, уредник у издавачкој кући ”Бернар” и режисер документарних филмова, као и Владимир Меденица, професор философије и уредник у издавачкој кући ”Логос”.

Сви су се могли упознати и са знаменитим ауторима чија дела нису обухваћена програмом лектире, попут Чингиза Ајтматова, Леонида Андрејева, Ивана Буњина, Џ.Д Селинџера, Г.К. Честертона, Џемса Џојса и многих других ( не само из области белетристике, већ и филозофије, историје, психологије, лингвистике ). Сва четири дана сајма обележила су спонтана окупљања ђака, професора, чланова Управе и помоћног особља међу којима су се водили живи, занимљиви и духовити разговори подстакнути изложеним насловима. По речима многих међу њима Мали сајам књига је ”унео живост и свежину у школски живот и обогатио га новом племенитом димензијом”.

Надајмо се да ће се културни догађаји попут овог практиковати и наредних година.