četvrtak , 9 decembra 2021

Korisno i zanimljivo studijsko putovanje učenika i nastavnika naše škole

Na petodnevnom studijskom putovanju od 23 – 27.aprila 2018.godine (destinacija: Budimpešta-Bratislava-Prag-Beč), 160 učenika naše škole svih obrazovnih profila III  i IV godine i 13 nastavnika,  nesumnjivo su obogatili svoje znanje o svetu automobilizma i saobraćaja uopšte, i upoznali  deo istorije drugih država, društveni život njihovih građana,   tekovine njihove drevne kulture, po kojima su prepoznatljivi u svetu.

Bogat i raznovrstan studijski program  bio  je vezan, pre svega za posetu nekoliko  fabrika i jednog muzeja tehnike. Učenici i nastavnici obišli su: fabriku  Škoda u Mlada Boleslav  u Češkoj Republici, u  kojoj  je, od njenog osnivanja do danas,  proizvedeno 11 miliona vozila.

Sledećeg dana studijskog putovanja posetili su čuvenu fabriku  Volkswagen u Drezdenu, u kojoj je proizvodni proces raspoređen po spratovima zgrade, a kroz staklenu fasadu može se videti ceo proces sastavljanja automobila. Konačno,  obišli  su tehnički muzej  u Beču, u Austriji. Bila je to jedinstvena prilika da u ovom muzeju vide preko 70 istorijskih automobila i još toliko dvotočkaša.

Cilj obilaska  ovih fabrika bio je upoznavanje učenika sa istorijatom razvoja automobilizma i saobraćaja; naprednijom tehnologijom i organizacijom rada, kao i najnovijim privrednim dostignućima u proizvodnim pogonima savremene auto-industrije.

Što se ttiče obilaska kulturnih znamenitosti , čini se da je pet dana bilo premalo da se obiđu sve lepote evropskih gradova: Budimpešte, Praga, Drezdena i Beča.

Prvog dana studijskog putovanja učenici i nastavnici naše škole uživali su razgledajući  znamenitosti Budimpešte: Trg heroja, Andraši bulevar, Bazilika Sv.Ištvan, Parlament, Ribarska tvrđava, Citadela i Brdo Sv. Gelerta.

Drugog dana divili su se lepotama Bratislave. Nekada poznat kao nemački Pressburg, mađarski Pozsony ili srpski Požun, ovaj grad oduvek je bio jedno od kulturnih središta srednje Evrope. Videli su: Jevrejsku četvrt, brdo Slavin, Glavni trg, Katedralu Sv. Martina, Biskupsku palata, palatu Gaskalović, Plavu crkvu  i  bratislavsku tvrđavu.

Čuven po svojim građevinama iz doba baroka, Drezden nije mogao da ostavi ravnodušnim naše učenike i nastavnike. Obišli su: Operu  Zemper, Palatu Cvinger (u kojoj se nalaze  pet muzeja), Bogorodičinu  crkva i Dvorsku crkvu.

Glavni i najveći grad Češke, Prag, spada u najočuvanije velike gradove Evrope, pa je danas njegovo istorijsko jezgro pod zaštitom UNESKO. Sa lokalnim vodičem, naši učenici i nastavnici obišli su: Hradčani  (gradsku četvrt, tj.  praški zamak koji se nalazi u ovoj četvrti), rezidenciju  češkog predsednika, katedralu Sv.Vida i  baziliku Sv. Đorđa. Šetali su pored Kafkinog muzeja, preko Karlovačkog mosta, sve do čuvenog astronomskog sata Orloj.

Poslednji dan bio je rezervisan za  posetu tehničkom muzeju u Beču i panoramsko razgledanje grada: Trg  Marije Terezije, Hofburg (dvorac Habsburške dinastije), Parlament, Opera, Univerzitet i katedrala Sv.Stefana.

Obilasci kulturnih, istorijskih i duhovnih znamenitosti gradova i država realizovani su prema Planu i programu studijskog putovanja.