недеља , мај 19 2024

Корисно и занимљиво студијско путовање ученика и наставника наше школе

На петодневном студијском путовању од 23 – 27.априла 2018.године (дестинација: Будимпешта-Братислава-Праг-Беч), 160 ученика наше школе свих образовних профила III  и IV године и 13 наставника,  несумњиво су обогатили своје знање о свету аутомобилизма и саобраћаја уопште, и упознали  део историје других држава, друштвени живот њихових грађана,   тековине њихове древне културе, по којима су препознатљиви у свету.

Богат и разноврстан студијски програм  био  је везан, пре свега за посету неколико  фабрика и једног музеја технике. Ученици и наставници обишли су: фабрику  Шкода у Млада Болеслав  у Чешкој Републици, у  којој  је, од њеног оснивања до данас,  произведено 11 милиона возила.

Следећег дана студијског путовања посетили су чувену фабрику  Volkswagen у Дрездену, у којој је производни процес распоређен по спратовима зграде, а кроз стаклену фасаду може се видети цео процес састављања аутомобила. Коначно,  обишли  су технички музеј  у Бечу, у Аустрији. Била је то јединствена прилика да у овом музеју виде преко 70 историјских аутомобила и још толико двоточкаша.

Циљ обиласка  ових фабрика био је упознавање ученика са историјатом развоја аутомобилизма и саобраћаја; напреднијом технологијом и организацијом рада, као и најновијим привредним достигнућима у производним погонима савремене ауто-индустрије.

Што се ттиче обиласка културних знаменитости , чини се да је пет дана било премало да се обиђу све лепоте европских градова: Будимпеште, Прага, Дрездена и Беча.

Првог дана студијског путовања ученици и наставници наше школе уживали су разгледајући  знаменитости Будимпеште: Трг хероја, Андраши булевар, Базиликa Св.Иштван, Парламент, Рибарскa тврђавa, Цитаделa и Брдo Св. Гелерта.

Другог дана дивили су се лепотама Братиславе. Некада познат као немачки Pressburg, мађарски Pozsony или српски Пожун, овај град одувек је био једно од културних средишта средње Европе. Видели су: Јеврејску четврт, брдо Славин, Главни трг, Катедралу Св. Мартина, Бискупску палата, палату Гаскаловић, Плаву цркву  и  братиславску тврђаву.

Чувен по својим грађевинама из доба барока, Дрезден није могао да остави равнодушним наше ученике и наставнике. Обишли су: Оперу  Земпер, Палату Цвингер (у којој се налазе  пет музеја), Богородичину  црква и Дворску цркву.

Главни и највећи град Чешке, Праг, спада у најочуваније велике градове Европе, па је данас његово историјско језгро под заштитом УНЕСКО. Са локалним водичем, наши ученици и наставници обишли су: Храдчани  (градску четврт, тј.  прашки замак који се налази у овој четврти), резиденцију  чешког председника, катедралу Св.Вида и  базилику Св. Ђорђа. Шетали су поред Кафкиног музеја, преко Карловачког моста, све до чувеног астрономског сата Орлој.

Последњи дан био је резервисан за  посету техничком музеју у Бечу и панорамско разгледање града: Трг  Марије Терезије, Хофбург (дворац Хабсбуршке династије), Парламент, Опера, Универзитет и катедрала Св.Стефана.

Обиласци културних, историјских и духовних знаменитости градова и држава реализовани су према Плану и програму студијског путовања.