понедељак , мај 20 2024

Извештај са састанка са делегацијом Чешке Републике

31.10.2019. године одржан је иницијални састанак, на ком је најављено да у периоду од 26.11.-29.11.2019. долази делегација у чијем ће саставу бити представници Привредне коморе Чешке Републике и Фирми: ЕНГЕЛ, МД ЛОГИСТИКА И МОНТО.

Дана 28.11.2019.године, у 10 часова стигла је делегација у следећем саставу:

  1. David Dedič-HR Manager firme ENGEL
  2. Ing. Miroslav Muhlbock-Generalni menadžer firme MONTO
  3. Pavel Trachta-predstavnik firme MONTO
  4. Robert Kuchar- Managing Director firme MD LOGISTIKA
  5. Tomaš Zeleny- predstavnik Privredne komore Češke Republike
  6. Irena Bartonova Palkova- podpresednik Privredne komore Češke Republike

Господин Robert Kuchar је саопштио да је циљ њихове посете отварање центра за обуку вариоца и возача, људи који су евидентирани у Националној служби за запошљавање. Преквалификација за возаче би била нешто сложенија, јер би поред  стручних предмета требало да уче нешто слично Правима грађана ( социјална и здравствена заштита, попуњавање потребних образаца, отварање банковних рачуна, поступке при посети чланова породице и сл.), као и предмете везане за чување и складиштење хране. Фирма MONTO је у Чешкој Републици изабрана за асистенцијални центар за преквалификацију. Кроз овај програм који припремају би се дошколовавали радници, а плаћање и програми би се решили Меморандумом.

Директор СТШ, господин Мирослав Мацура им је сугерисао да то буду неки предуговори са људима који врше преквалификацију типа стипендија, како би се осигурали да ће ти људи отићи у Чешку Републику да раде.

Госпођа Irena Bartonova Palkova је додала да са друге стране, полазници преквалификација треба да потпишу предуговоре са фирмама које ће их запослити и гарантовати им поред запослења и смештај.

Што се тиче вариоца, за које је заинтересована фирма ENGEL, директор СТШ, господин Мирослав Мацура предлаже да ми запослимо двојицу професионалаца за обуку, с обзиром да вариоце из дуалног образовања не могу да добију (јер су везани за запослење у Србији), па им остаје само преквалификација. С тим у вези, предложио је да они инсистирају код Министарства просвете да нам одобри упис једног одељења аутолимара, јер би нам то омогућило и нјихово ванредно школовање као и преквалификацију за аутолимаре, а онда је лимаре најлакше преквалификовати за вариоце, као и већи број одељења возача.

Господин Robert Kuchar завршава састанак са предлогом конкретних корака у сарадњи СТШ и Чешке Републике:

I Корак:

Да се СТШ ангажује и да им пошаље наше свршене возаче да раде у Чешкој Републици, а да нас они на неки начин награде и да ми добијемо ексклузивно право у посредовању везаном за преквалификацију возача. То је за њих референца да се настави сарадња са нашом школом.

II Корак- преквалификација:

При томе би школа добила могућност да одмах даје и сертификат Чешке Републике, са којим они одмах могу да почну да раде, тј. да након преквалификације у нашој школи одмах добију и Чешку професионалну легитимацију.

Извештај подноси
Организатор практичне наставе
Шљивар Нина