субота , април 13 2024

Don’t Drink, Love Life

Велики успех Саобраћајно-техничке школе из 2013. – победа на светском такмичењу школа у пројектима у безбеднсоти саобраћаја.

The ideas

Агенција за безбедност саобраћаја је средином марта 2013.године упутила допис Саобраћајно-техничкој школи са понудом да учествујемо у међунардоном пројекту Ваше идеје, ваше иницијативе… С обзиром на услове такмичења разговарали смо са ученицима 1.разреда (узраст од 15 година) и на њихову идеју одлучили смо да се фокусирамо на проблем вожње младих људи у пијаном стању. У Србији су прошле године погинуле 684 особе у саобраћајним незгодама, а подаци Министарства унутрашњих послова говоре да је велики проценат њих био под дејством алкохола. Такође, велики број младих људи у нашој средини свакодневно пије алкохол. Пре пар година ученици наше школе су после матурске вечери настрадали у саобраћајној незгоди због алкохола. Око школе имамо неколико кафића у којима је дозвољено точење алкохола, а наши ученици су најчешћи конзументи. Идеја о реализовању пројекта „Don´t drink, love life“ је тако настала спонтано, као продукт наше стварности.

The Initiatives

Оформљен је тим који су чинили ученици I-1, образовног профила Техничар за безбедност саобраћаја, који је саставио план кампање. Договорено је да кампања обухвати што је могуће више ученика на подручју наше локалне заједнице, односно општине Земун. Иницијатива је имала следеће кораке:

1. Едукација ученика Саобраћајно техничке школе од стране полиције (Слободан Радујко, Управа саобраћајне полиције Београда, сектор за превенцију у саобраћају) у свим одељењима 1. и 4.разреда наше школе (укупно 20 одељења, односно око 500 ученика). Предавање је за свако одељење трајало 1 школски час (45 минута) и односило се на безбедно понашање у саобраћају са посебеним акцентом на конзумирање алкохола и управљање моторним возилом.

http://youtu.be/F8rLuhiGxSg

2. Снимљен је кратак филм у аутентичном простору кафића испред школе који ислуструје често понашање младих људи на забавама. Сви ликови и догађаји су измишљени и ученици глуме вероватну ситуацију са опомињућим епилогом и објашњењем глумице. Филм је постављен на you tube-у и предледан је око 600 пута за мање од месец дана. Такође, путем face book-а је доспео код хиљаде младих људи.

http://youtu.be/PXBdSeLmEM8

3. Перформанс, који је био глума уживо и представљање проблема вожње у алкохолисаном стању и филма, уз одговарајућу музику, изведен је у свим средњим школама у Земуну од 8.до 12. априла на великим одморима. Имали смо изненађену публику (према нашим проценама перформанс је одгледало више од 1000 средњошколаца) јер овако нешто није уобичајено у нашим школама. Такође, перформас је изведен и на централном градском тргу у Земуну (видело нас је преко 1000 људи). Сигурни смо да је ефекат нашег извођења потстакао много младих, али и старијих, људи да размишљају о вожњи у пијаном стању. Том приликом смо публици делили миришљаве „јелкице“ за аутомобиле на којима пише Don´t drink, love life, као опомену возачима када седну у аутомобил.

http://youtu.be/KC1f557TvEg

4. 16.априла смо гостовали на Радио Београду у емисији намењеној младима и причали о свом пројекту и потреби да се у нашој земљи утиче на свест људи да не возе под дејством алкохола. Радио Београд је државна станица и, иако не можемо да проценимо колико младих људи нас је слушало, сигурни смо да је наш глас доспео до великог броја слушалаца. У програму су учестовали Јована Гавриловић, Миле Бјелош и наставница Биљана Кордић.

5. На Саветовању „Безбедност саобраћаја у локалној заједници“ одржаном на Дивчибарама од 18. до 20.априла наставница Биљана Кордић је у овиру презентације свог рада -Analyisis of the situation and potential of traffic scholls in Serbia regarding actions in the local community in the area of traffic safety, презентовала идеју пројекта Don´t drink, love life и сугерисала осталим учесницима, представницима локалних заједница и школа, да школе могу, уз мало више ангажмана, скренути пажњу јавности на неке опасне догађаје у саобраћају и остварити макар мале помаке у превенцији истих. Осим тога дали смо им идеју за будуће деловање. Скупу је присуствовало преко 200 стручњака у области безбедности саобраћаја, представника локалних заједница и школа. На Конференцији је презентација идеје наишла на велико интересовање и добила изузетно много похвала.

Сматрамо да је наша кампања Don´t drink, love life, коју је спровео тим ученика и наставника Саобраћајно-техничке школе из Земуна изузетно добро примљена од стране свих оних који су имали прилику да је виде и да ће се њени резултати, иако немерљиви с обзиром на ширину деловања, свакако показати у наредном периоду.

Чланови тима:

1.Јована Гавриловић (15 год.)
2.Миле Бјелош(15 год.)
3.Милена Радованић(16 год.)
4. Михајло Раденковић(15 год.)
5.Ђорђе Николић(15 год.)
6.Милош Мишић, као сниматељ, монтажер, тонац (18 год.)
7.Александра Николић-Матић, наставник
Биљана Кордић, наставник

С поштовањем,

Биљана Кордић, дипл.саобр.инж.,
наставница у Саобраћјно техничкој школи