utorak , 28 juna 2022

Studijsko putovanje učenika trećeg i četvrtog razreda škole

Izveštaj sa studijskog putovanja

Saobraćajno-tehnička škola Zemun je organizovala studijsko putovanje za učenike trećeg i četvrtog razreda škole uz prethodnu saglasnost Saveta roditelja i pisanu saglasnost roditelja pojedinačno. Studijsko putovanje je organizovano u periodu od 15. do 19. aprila 2019. godine. Na put je krenulo 77 učenika, 8 nastavnika, direktor škole, lekar i turistički vodič. Destinacija: Beograd- Trst- Venecija- Milano- Modena- Monca- Verona- Ljubljana. Putovanje je trajalo 5 dana, odnosno 4 noćenja.

Prvi dan putovanja je obuhvatao vožnju od Beograda, preko Trsta, do Lida Di Jesolo. Dnevna vožnja kroz Hrvatsku i Sloveniju prema Italiji obuhvatila je i usputno zaustavljanje zbog odmora i graničnih formalnosti. U Trstu smo obišli srpsku crkvu Svetog Spiridona, Piazza Unita d’Italia i San Antonio Nuovo. Odatle smo put nastavili ka Lido Di Jesolu gde smo i prenoćili.

Drugi dan je bio predviđen za obilazak Venecije (vožnja brodom do Venecije) i pešačko razgledanje grada: Kanal Grande, Most uzdaha, Most Rialto, Duždeva palata, Trg Svetog Marka, Crkva Svetog Marka i šetnja ulicama duž kanala. Iz Venecije put smo nastavili ka hotelu u Milanu.

Treći dan putovanja smo započeli obilaskom muzeja automobila Ferari (Museo Ferrari di Maranello) u kome su se učenici upoznali sa istorijatom i dostignućima F1. Posle toga, put smo nastavili ka Modeni, gradu u pokrajini Emilija Romanja, u severnom delu Italije, rodnom mestu čuvenog tenora, Lučana Pavarotija. Dan je završen obilaskom Milana- zamka Sforca, Milanske katedrale Duomo, Galerije Vitorija Emanuela i Milanske Skale. Učenici su imali slobodno vreme za obilazak užeg gradskog jezgra.

Posle napuštanja hotela u Milanu, četvrtog dana smo posetili muzej Alfa Romeo koji predstavlja istorijsku kolekciju ovog automobilskog brenda. Pravo uživanje smo doživeli obilaskom staze u Monci, najbrže staze Formule 1, gde smo imali priliku da iskusimo atmosferu na trkama iz lože i konferencijske sobe i da se fotografišemo na pobedničkom postolju dok su na stazi ispod nas grmeli bolidi. Nakon toga, nastavili smo put za Veronu gde smo obišli kulturno- istorijske znamenitosti grada.  Dan smo završili odlaskom u diskoteku i povratkom u hotel.

Peti dan putovanja smo započeli obilaskom šoping centra Palmanova, a odatle smo se uputili ka Sloveniji. Obilazak Ljubljane je predstavljao pravi doživljaj, jer smo u tom gradu osetili prazničnu atmosferu i izuzetnu srdačnost Slovenaca. Posle slobodnog vremena u centru grada uputili smo se ka Srbiji. Uz nekoliko usputnih odmora u Sloveniji i Hrvatskoj putovanje smo završili ispred škole u ranim jutarnjim časovima.

Opšti utisak je da su ciljevi studijskog putovanja (unapređenje znanja učenika u  vezi sa istorijatom razvoja automobilizma i saobraćaja, upoznavanje sa tehnologijom i organizacijom rada, kao i kulturnim i istorijskim nasleđem gradova koje smo obišli) u potpunosti ispunjeni.

Saradnja učenika i nastavnika je bila na zavidnom nivou, bez ikakvih incidenata tokom celog putovanja.

22.04.2019.
Zemun