četvrtak , 9 decembra 2021

Sajam srednjih stručnih i umetničkih škola

Promocija vrednosti i malih stvari što školu čine životnom

Saobraćajno-tehnička škola, ove godine, treće po redu od kako se organizuje Sajam srednjih stručnih i umetničkih škola, predstavila je svoje prednosti upisa osnovcima na Beogradskom Sajmu. Sajam je organizovan od strane Sekretarijata za obrazovanje i dečju zaštitu i u saradnji sa Nacionalnom službom za zapošljavanje i Privrednom komorom Srbije. Tokom dva sajamska dana, 11. i 12. aprila, učenici i nastavnici su predstavili svoje obrazovne profile, ali i sve drugo što jednu školu čini sredinom koja podržava druženje, učenje i razvoj mladih. Među eksponatima su centralno mesto zauzimali modeli mehanizama koji automobil čine moćnim a posetiocima pojasnili:

  • Princip rada motora,
  • Upravljački sistem,
  • Funkcionisanje menjača,
  • Elektronske komponente automobila,
  • Kočioni sistem…

Posetiocima je posebno bila interesantna autodijagnostika, čime je predstavljeno i šta će sve učenici, kada završe svoje školovanje i započnu rad u autoservisima, moći da učine da automobili na drumu budu brzi i pouzdani a vozači bezbedni.

Štand Škole su sa ponosom krasile prestižne nagrade, zahvalnice i pehari za brojna takmičenja u mašinskoj, elektro i saobraćajnoj struci, ali ništa manje ni za takmičenja i aktivnosti u oblastima sporta, humanitarnog rada, projekata vezanih za ljudska prava i društvene nauke, IKT, dramu… Eksponati umetničkih radionica i proizvodi učeničke kompanije „Zvrk“, osim što su privlačile pažnju osnovaca i njihovih roditelja, nosile su poruku o veštinama i kreativnosti učenika.

Najvažniji i najlepši utisci, sa kojima su svi napustili sajam, su sadržani u činjenici da su se učenici, domaćini štanda, oprobali u ulozi PR škole, ljubaznih voditelja kroz istoriju i sve što sada čini život STŠ, spremnih za druženje, razmenu i saradnju sa vršnjacima iz drugih škola.

Verujemo da bi bivši đaci ove škole (Dejan Stanković, Kežman, Mance, Moka Slavnić, Janoš Hegedoš, Petar Trbojević, Nataša Bojković, Tića Arsić, Branka Pujić, Drakče Jovanović…) sa osmehom podržali način komunikacije sa osnovcima i svim posetiocima Sajma koju su sve vreme imali naše sjajne učeničke petorke.