utorak , 28 juna 2022

Prvi Međunarodni susret učenika srednjih stručnih škola iz oblasti rada saobraćaj

Saobraćajno-tehnička škola Zemun je 5. i 6. aprila 2019. godine bila domaćin Prvog međunarodnog susreta učenika srednjih stručnih škola iz oblasti rada saobraćaj, odnosno obrazovnih profila Tehničar za logistiku i špediciju, Tehničar drumskog saobraćaja i Vozač motornih vozila.

Tom prilikom u poseti našoj školi  bili su učenici i nastavnici Prometne škole Maribor, Srednje škole za storitvene dejavnosti in logistiko Celje, Tehničke škole Banja Luka i  Škole za cestovni promet Zagreb.

Učesnici susreta razmenili su iskustva po pitanju izvođenja teorijske i praktične nastave, te  zaposlenju i  karijernom napredovanju po završetku školovanja. Učenici su u međusobnoj neposrednoj komunikaciji pojasnili razliku između dualnog obrazovanja u našem obrazovnom sistemu, uz konkretne primere i naglašavanje prednosti tog vida školovanja u odnosu klasičnog. Interesovanje učenika škola iz regiona za ovaj vid obrazovanja je bilo zapaženo, a u razgovoru sa direktorima i nastavnicima je izražena želja za posetu kompanijama, u kojima naši učenici obavljaju praktičnu nastavu, ali i interesovanje da se dualno obrazovanje involvira u obrazovni sistem tih država, odnosno škola gde se obrazuju tehničari za logistiku.

Naši učenici su gostima po okončanju druženja, poklonili majice Saobraćajno-tehničke škole s logom jedne od kompanija s kojima imamo ugovor o dualnom obrazovanju, monografiju škole, blokove i olovke kompanija sponzora.

Po okončanju susreta su ekipe iz gostujućih škola zajedno sa našom ekipom takmičara, uputili ka gradu Vranju na XXVI Republičko takmičenje učenika srednjih škola iz oblasti rada saobraćaj, uz učešće 29 škola iz R.Srbije, i 8 škola iz susednih zemalja – Bugarske, C.Gore, Severne Makedonije, Slovenije, Hrvatske i BiH koje su kroz revijalni deo aktivno učestvovale u takmičenju i na kraju rangirane po uspehu.

Manifestacija je protekla u veoma druželjubivoj atmosferi, kako tokom samog takmičenja, tako i u neformalnom delu tokom zajedničkog druženja u periodu 05-07.04. i rezultat toga je pokretanje zajedničkih projekata iz oblasti bezbednosti saobraćaja, primera dobre prakse u obrazovanju Tehničara za logistiku i špediciju, objavljivanju štampanih materijala za učenje, udžbenika, praktikuma i td. O budućim manifestacijama u zemljama iz regiona -simpozijumima, konferencijama i sl. će naši nastavnici dobijati obaveštenja i pozivnice i biti uključeni u sve više zajedničkih projekata. Naredne godine ćemo imati i u našoj školi treći razred obrazovnog profila tehničar za logistiku i špediciju, koji će steći pravo učešća na takmičenju i moći svoje stečeno znanje uporediti na budućem susretu ovakve vrste, uz uslov da prođu obuku vožnje i steknu pravo upravljanjem motornim vozilom, odnosno vozačku dozvolu kategorije B. Svi gosti su izrazili zadovoljstvo organizacijom i oduševljenje inicijativom za pokretanjem ovakvog događaja i izrazili želju za uzvratnom posetom i nastavkom učešća u mainifestacijama ove vrste.

Miroslav Macura
Predsednik Zajednice saobraćajnih škola R.Srbije
Direktor Saobraćajno-tehničke škole Zemun