sreda , 29 marta 2023

Projekat INTERVET WB

U saradnji sa Ministarstvom prosvete i tehnološkog razvoja republike Srbije, Privredne komore republike Srbije i organizacije Uniser, učenici Saobraćajno tehničke škole, od 2020. godine učestvuju u projektu INTERVET WB. Kroz ovaj projekat je, do sada, šest učenika obrazovnog profila Tehničar za logistiku i špediciju bilo na učeničkoj mobilnosti u Italiji (Bolonja), Poljskoj ( Vroclav) i Španiji (Sevilja) i imalo priliku da obavlja stručnu praksu u logističkim kompanijama u pomenutim državama Evropske unije.

UNISER je organizacija koja podržava mrežu obrazovnih ustanova koje pružaju stručne prakse, u njihovom procesi internacionalizacije, organizacije projekta mobilnosti i koja u ime Evropske unije finansira projekat INTERVET WB.

Internacionalizacija u obrazovanju i stručnim praksama podrazumeva:

  • Mobilnost za učenike
  • Mobilnost za nastavnike
  • Ugošćavanje internacionalnih učenike i nastavnika i
  • Internacionalne partnerske projekte

Mrežu koju podržava: 500 škola u Srbiji, Albaniji, Bosni i Herc egovini, Italiji, Mađarskoj, Litvaniji, Crnoj Gori, Poljskoj, Severnoj Makedoniji, Sloveniji, UK, Francuskoj, Švedskoj, Španiji, Malti. To podrazumeva razmenu za 3.000 učenika godišnje.

Projekat INTERVET WB podrazumeva internacionalizaciju srednjeg stručnog obrazovanja i praktične nastave na zapadnom balkanu.

Glavni ciljevi projekta su:

  • Razviti kulturu mobilnosti u oblasti srednjeg stručnog obrazovanja i praktične nastave na zapadnom balkanu i
  • Poboljšati zapošljivost učenika.